Barnombudsmannen blir kvar- va schyst !

Barnombudsmannen blir kvar , säger Göran Hägglund



Göran Hägglund


Med anledning av FN:s barnkonventions 18-års dag medverkade jag i måndags i en hearing där barn och ungdomar ställde mig mot väggen kring hur Sverige efterlever barnkonventionen. Att barn får möjlighet att formulera sin syn på sina rättigheter och komma med kloka idéer till oss vuxna är naturligtvis jättebra. Vi behöver bli bättre på att ge våra barn det utrymmet.


*


Barnkonventionen är ett oerhört viktigt dokument som garanterar alla världens barn vissa grundläggande rättigheter, till exempel rätten till en trygg uppväxt, att få komma till tals och att bemötas med respekt. En konvention innebär dock inte med automatik att barnens rättigheter skyddas. Misshandel, hot, svält, exploatering och våld är vardag för många barn i världen.


Ett välfärdsland som Sverige måste gå i fronten i kampen för barnens rättigheter. Och i många stycken är Sverige ett föregångsland. Men även vi har problem att ta itu med. Den senaste tiden har vi upplevt flera svåra våldsdåd bland unga med dödlig utgång. Vi vet också att den psykiska ohälsan hos barn och unga ökar och att barn med missbrukande eller psykiskt sjuka föräldrar ibland har svårt att få den hjälp de har rätt till. Här måste vi bli bättre.


*


De senaste veckorna har det spekulerats i om regeringen tänker lägga ner Barnombudsmannen. Så är inte fallet. BO är alltför viktig och kommer därför även i framtiden att spela en viktig roll i arbetet med att tillvarata barns rättigheter.


Och i Varberg fortsätter vi att jobba med att ungdomar och barn skall få ett schystare liv. Skolorna jobbar med värdegrundsarbetet, och föräldrarna  har snart ännu större valmöjlighet att välja barnomsorg med vårdnadsbidraget. Trygga familjer-vinst för Varberg!!

Läs mer på www.schystare.se

Roger Kardemark (Kd)
Gruppledare


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0