Ett schystare bemötande


Att drabbas av psykisk sjukdom kan hända vem som helst . På samma sätt som att vi alla kan drabbas av fysisk sjukdom. Men tyvärr är det så att en psykiatrisk diagnos fortfarande kan vara behäftad med skam och skuld i samhället. Sådana tendenser måste vi alla hjälpas åt att bekämpa. Helt enkelt ha ett schystare bemötande.  Här är det också viktigt att visa en politisk vilja att bryta det utanförskap som människor kan känna.

Ett sätt att lyfta fram människor som drabbats av psykisk ohälsa och deras anhöriga är att använda sig av deras erfarenheter i byggandet av en god vård och omsorg.

I Halland har det bl. a. skett på följande sätt:

För två år sedan prövade Psykiatrin i Halland ett helt nytt grepp för att utvärdera sin verksamhet . Interjuver som låg till grund för utvärderingen gjordes av personer med egen erfarenhet av psykiatrin, antingen som anhöriga eller patienter. 2007 gjordes en liknande undersökning.

271 personer valde denna gång att medverka.  Och dessa hade själva varit patienter i sluten eller öppenvården.

Resultatet blev mycket likt det 2005.

Generellt sett är patienterna tillfredsställda med den psykiatriska vården i Halland.

Bemötande, respekt och personalens kompetens är också viktiga positiva faktorer.

Lägst är tillfredsställelsen när det gäller tillgänglighet och kontinuitet i vårdkontakter .

Därför är det glädjande att Kristdemokraterna tillsammans med den nya regeringen satsar 500mkr för att förbättra tillgängligheten och stärka kvalitén i den psykiatriska vården, arbetet sker med fokus på barn och unga.214miljoner kronor ges till landstingen för att förkorta väntetiderna för besök och behandling och den nationella hjälplinjen får större resurser.

150 miljoner kronor går också till kommuner för at förbereda öppenvård med särskilda villkor. För att öka kvalitén sker en satsning på nationella kunskapscentra och på vidareutbildning av vårdpersonalen. Ett ekonomiskt stöd ges till brukar- och anhörigorganisationer som gör en stor och mycket viktig insats.

Under 2008 satsas ytterligare 500miljoner för att öka kvalitén och en långsiktig plan presenteras för hur psykiatrin ska bli bättre.

Kerstin Hurtig (kd)

Vill Du läsa mer gå in på http://www.schystare.se/ 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0