Schyssta satsningar inom psykiatrin!





Antalet slutenvårdsplatser inom psykiatrin har stadigt minskat sedan 1990-talet, och allt mer avancerade insatser sker idag i hemmet och inom öppenvården. Ett problem är dock personer som saknar sjukdomsinsikt, där det är svårt att med stöd av lagen besluta om tvångsvård. Lagen är komplicerad och tillämpas olika på olika håll i landet. Regeringen kommer därför nu att se över möjligheterna att förenkla reglerna för psykisk tvångsvård. De ska dessutom i samråd med aktörerna inom vården diskutera vilka kriterier för tvångsåtgärder som bör gälla.





Regeringen satsar 18,5 miljoner kronor för att skapa en ungdomsmottagning på Internet.

  

Göran Hägglund vill även se en barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning på nätet - en virtuell BUP.


- Många barn och ungdomar spenderar stora delar av sin tid vid datorn. Vi måste möta de unga där de befinner sig. För många barn, och även deras föräldrar, är det fortfarande lite tabu att söka psykiatrisk hjälp. Dessutom är köerna till BUP ofta orimligt långa. Med en virtuell psykiatrisk mottagning blir det lättare för de unga att ta kontakt med vården.


På en virtuell barn- och ungdomsmottagning skulle unga och deras föräldrar till exempel kunna chatta med en läkare, hitta information om sjukdomar, boka tider och läsa sina journaler.


Kerstin Hurtig


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0