Ska man stå för den som ligger?

Ja, det är en fråga som vi Kristdemokrater ställer oss. Ska man stå för den som ligger? Ja, skulle vi önska att det självklara svaret var. Vi vill ha ett samhälle där vi står för den som ligger, ett samhälle där fler vågar ta ansvar, ett samhälle som inte visar likgiltighet och passivitet för en människa i nöd.


Har vi idag ett sådant samhälle? Nja. Visst finns det många i vårt samhälle som faktiskt står för den som ligger? Som hjälper den som är i nöd. Men allt för ofta är det ibland lättast att gå förbi, att välja att inte se. Kristdemokraterna har föreslagit att vi ska införa en civilkuragelag. Egentligen borde det inte behövas, i den bästa av världar behöver vi inte lagstiftning som talar om för oss att vi skall bry oss om. Men vi lever i en ofullkomlig värld och en civilkuragelag skulle vara en tydlig signal från samhällets sida att vi inte godtar brottslighet eller kränkningar och att vi ställer upp för varandra. En sådan lag skulle innebära att alla blev skyldiga att hjälpa en medmänniska i nöd, utifrån hur den specifika situationen ser ut och utifrån våra egna förutsättningar.

Förslaget om en civilkuragelag är inte vår egen "uppfinning" utan redan idag finns flera länder som har lagstiftat mot underlåtenhet att hjälpa personer i fara. Exempel på detta är Norge, Danmark, Finland, Frankrike, Schweiz och Belgien. Exempel på fall där sådan lagstiftning kan tillämpas är när någon ser en våldtäkt begås men inte anmäler brottet eller försöker avvärja det, när någons liv är i fara och man inte ringer ambulans, m.m. Lagen skulle innebära att vi alla skulle vara skyldiga att ingripa när en människa befinner sig i nöd. Givetvis ska man inte behöva ingripa till varje pris. Det är inte så att man ska riskera straff för att man inte har riskerat sitt eget liv, till exempel.

Lilith Svensson
Kf-ledamot

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0