Dags att öka stödet till de utsatta barnen

Som vi väl känner till men kanske allt för ofta väljer att blunda för är att det idag finns barn, många barn, i Sverige som saknar en trygg uppväxt. De tillåts inte känna den tillit till omgivningen och till vuxenvärlden som barn borde ha rätt att känna. Istället växer de upp i familjer som präglas av otrygghet och ibland även våld. Dessa barn kännetecknas också av att de i tidig ålder tvingas ta ett stort ansvar för att hålla ihop familjen och ta hand om sin pappa eller mamma som missbrukar.

Barn som växer upp i missbrukarhem löper fem gånger så stor risk att själva börja dricka jämfört med barn som växer upp i nyktra miljöer. Självkänslan skadas och de lever med en konstant känsla av skuld och skam. Barn till psykiskt sjuka/funktionshindrade kan också ha liknande erfarenheter.

I missbrukssituationer, när en person omhändertas för vård eller söker sig till socialtjänsten eller psykiatrin, fokuseras kanske allt för ofta den vuxnes missbruk.

Vi måste bli bättre på att i ett tidigt stadium identifiera och sträva efter att nå barn i riskzonen. I processen att utarbeta ett gemensamt förhållningssätt brukar många goda idéer komma fram. Samverkan med lämpliga frivilligorganisationer bör också övervägas.

Ökat stöd till dessa barn är en investering i dessa barns framtid. Ett framgångsrikt arbete kommer också att visa sig i att framtida vårdkostnader undviks. För barn som lever med missbruk i familjen är det viktigt att de får möjlighet att prata om hur de har det, att de på olika sätt får uppleva att det inte är farligt att sätta ord på sina känslor eller "avslöja" att mamma eller pappa dricker. En viktig sak för dessa barn är att de får möjlighet att vara just barn, att slippa ta ansvar för sina föräldrar, och istället göra saker som de själva tycker är roligt och mår bra av. Barnen behöver få hjälp att kunna leva sina egna liv på ett bra sätt, att stärka sin självkänsla och känna trygghet. En trygg uppväxt för våra barn är den allra viktigaste investeringen vi kan göra inför framtiden.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0