Vårdnadsbidraget, en ny möjlighet!


Vårdnadsbidraget, en ny möjlighet!


I en insändare den 24 september beskriver "arg småbarnsmamma" sin besvikelse över att inte kunna erhålla bidrag i närheten av ett förvärvsarbete för att kunna vara hemma med sina två barn. 3000 kronor per månad i kombination med barnbidrag men inte med föräldrapenning anses för lågt. Vi håller med. De föräldrar som nyttjar den kommunala barnomsorgen får ju ett barnomsorgsstöd på upp till 120 000 kronor om året per barn.

I övrigt tycks författaren till insändaren totalt ha missförstått reformen. Vårdnadsbidraget införs inte för att göra föräldraförsäkringen mer generös utan för att möjliggöra mer tid för barnen efter föräldraledigheten. Dessutom grundar det sig på att alla familjer, som så önskar, ska ges delaktighet i samhällets stöd till barnomsorg. Alltså även de föräldrar som väljer annan barnomsorgsform.


Vårdnadsbidraget är en revolutionerande valfrihetsreform och ett viktigt steg bort från människoingenjörernas enformiga syn på hur staten ska styra föräldrar och ansvara uppfostringen av barn. Idag försöker pappor och mammor vara hemma med sina barn och gör så gott de kan för att få ekonomin att gå ihop, många jobbar deltid för att få mer tid med sina barn. 3000 kronor kommer definitivt att göra skillnad och möjliggöra för föräldrar att kunna välja det som passar deras barn bäst. Många kommer använda vårdnadsbidraget för att korta ner sin arbetstid.


Arg småbarnsmamma frågar vem som ska ta hand om barnen när föräldrar jobbar heltid. Att framhålla svart importerad arbetskraft känns långsökt. Verkligheten är snarare att många familjer får hjälp av t ex farmor eller morfar, som gärna vill vara närvarande under sina barnbarns uppväxt. Denna koppling mellan generationer har tyvärr på senare tid i stora delar gått förlorad. Vårdnadsbidraget möjliggör för familjer att komma bort från nuvarande monopollösningar. Initiativet flyttas från regering och kommunhus till köksborden.


För att få mer fullödig information om det kommunala vårdnadsbidraget behöver man inte vända sig till diverse tidskrifter. Vi kristdemokrater informerar gärna om fakta i en av våra hjärtefrågor.

Välkommen!


Lars Gustafsson, riksdagsledamot, Halland

Roger Kardemark, ledamot kommunfullmäktige, Varberg.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0