Klart med tandvårdsreformen

Efter Riksdagens omröstning är det nu klart att tandvårdsreformen kommer att träda i kraft den 1 juli 2008. Regeringen beräknar att det statliga tandvårdsstödet kommer att fördubblas i och med reformen. Staten kommer därför årligen att avsätta drygt 6 miljarder kronor till tandvården, att jämföra med dagens 3 miljarder kronor.

Tandvårdsreformen innehåller:

 Ett allmänt tandvårdsbidrag, en "tandvårdscheck", som innebär att alla vuxna får ett bidrag till regelbundna tandvårdsbesök. Bidraget uppgår till 300 kronor vartannat år för personer i åldrarna 30-74 år och 600 kronor vartannat år för åldersgruppen 20-29 år samt 75 år och äldre. Syftet är att bidraget främst skall användas för undersökningar och förebyggande tandvård, men det kan även användas för så kallad abonnemangstandvård.

 Ett skydd för höga kostnader för tandvårdstjänster införs. Skyddet innebär att kostnader mellan 3 001 - 15 000 kronor ersätts med 50 procent och kostnader över
15 000 kronor ersätts med 85 procent. Skyddet har ett karensbelopp på 3 000 kronor. Dagens högkostnadsskydd för patienter som är 65 år och äldre ersätts med det nya tandvårdsstödet.

 Reformen ger vårdgivaren ersättning per utförd åtgärd. För varje åtgärd kommer staten att ange ett referenspris. Priset utgör grunden för beräkningen av tandvårdsersättningen och ska även fungera som jämförelsepris för patienterna.

 En prisportal på internet som gör det lättare för patienter att jämföra och kontrollera olika vårdgivares priser. Portalen utformas av försäkringskassan.

Göran Hägglunds säger:

"Det är glädjande att riksdagen i dag har beslutat att genomföra tandvårdsreformen. Under socialdemokraternas tid förblev tandvården en klassfråga ? nu blir det ändring på det. Vi hoppas att reformen ska få fler att redan i unga år vänja sig vid att regelbundet gå till tandläkaren"

"Jag får många brev och samtal från människor som känner oro inför dyra behandlingar. För personer som har stora tandvårdsbehov har kostnaderna många gånger varit orimligt höga. Därför känns det extra bra kunna genomföra en förändring som innebär att dessa kostnader nu kraftigt minskas."


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0