Studiebesök på Rosengården!

 

Fredagen den 19 februari åkte ett 25 tal personer från Varberg på en studieresa till Malmö och Rosengården. Arrangör var Varbergsbostadsab och deltog gjorde de olika politiska partierna och medlemmar ur den relativt nystartade Håstensföreningen.

Första anhalten var Malmö stadshus där vi inledningsvis fick en kort redogjörelse för stadens utveckling ända från den danska tiden till idag av kommunalrådet Anders Rubin. Kortfattat  kan det sägas att Malmö gått från att varit en typisk industristad till en stad med "europeisk karaktär" och med en delvis växande ekonomi. Som exempel nämndes västra hamnen som nu befolkas av olika företag som jobbar med utveckling av olika produkter allt ifrån "chips till chips".

Därefter tog Magnus Ohlsson över från Malmös fastighetsbolag MKB och berättade om Rosengården. I Rosengårdeb bor över 20 000 människor och lägenhetsbeståndet består både av hyresrätter och bostadsrätter .Det är stor rörlighet i området på fyra år kan man säga att  halva befolkningen byts ut.Vilket visar att det bland de boende finns människor med mycket starka drivkrafter . Sedan kan man också säga att Rosengård är överbefokat i förhållande till antal lägenheter dvs i många lägenheter är det väldigt trångbott.
Det området som figurerat i massmedia som "problemområde" är Herrgården . Där har funnits och finns fortfarande privata hyresvärdar som låtit standarden i lägenheterna och området sjunka till en helt oacceptabel nivå.Nu har Malmö stad med hjälp av miljölagstiftningen börjat sätta tryck på dessa hyresvärdar. Men det som särskilt lyftes fram var hur kommunen utnyttjade sin förköpsrätt och köpte loss 300 av sammanlagt 1400 misskötta lägenheter. Och med hjälp av pengar och fyra ledord "från ord till handling" : Delaktighet,information,närvaro och engagemang lyckades  vinna hyresgästernas förtroende och rustat upp området på ett fantastiskt sätt. Och det som speciellt lyftes fram var hur delaktigheten inte minst bland barnen och ungdomarna lyft hela området. Man kan säga att MKB:s sätt att bemöta människorna har skapat en glädje och engagemang hos hyresgästerna som i sin tur skapat både trivsel och trygghet.

  Det kan   också nämnas att det på andra plan   skapats olika nätverk speciellt för att stödja barn och ungdomar att få en meningsfull och ljus framtid.

Efter lunch i Rosengårds Galleri följde flera  besök:

Vi fick  möjlighet att besöka Rosengårds Bibliotek som är en fri mötesplats där individernas behov hela tiden ska styra verksamheten.

Kristdemokraterna i Varberg har ju länge velat haft ett Medborgarkontor i kommunen. Nu fick vi tillfälle att se Medborgarkontoret i Rosengården som har ca 100 besökare/dag i form av "drop in" och som ger samhällsinformation och rådgivning. 

Efter lunch i Rosengårs Galleri fick vi också   möta den legendariske mannen "Dallas" Diabaté Dialy Mory i sin boxningsklubb.(bilden)  Han är far till 10 biologiska barn men har även blivit "pappa" för ett stort antal barn och ungdomar som vuxit upp på Rosengården och många av den har lyckats väl i livet. Vår guide på vandringen igenom Rosengården var själv ett exempel på det.Och han jobbade nu själv med att tillsammans med ett nätverk stödja barn o ungdomar. 
F ö besökte vi även en fritidsgård och i övrigt så vandrade vi kring en del i Rosengården,dock inte i Herrgården . Intressant var att se de nya affärerna "Bokalerna" som hyresgäster fick hyra och som bestod av affärslokal och innanför den bostad. Fördel både för affärsinnehavaren som har nära hem och fördel för att förhindra inbrott och skadegörelse.
Till slut vill jag citera "Dallas på boxningsklubben. Det här är egentligen ingen boxningsklubb  utan det är ett ställe där du blir bekräftad".
Slutligen min egen reflektion:
Att ge barn och ungdomar ett bra bemötande när det gäller den yttre och  inre miljön är viktigt var helst man bor och det föder alltid trygghet och framtidstro .

 Kerstin Hurtig   
 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0