Invigning av belysningen av strandpromenaden

Lördagen den 24 oktober invigde Lilith Svensson belysningen på strandpromenaden, många var det som hade tagit sig dit.

Nedan kan du läsa invigningstalet:

Godkväll, vad roligt att så många har kommit. Jag cyklade hit i mörkret, det ska bli trevligt att cykla hem i ljus.

Jag är stolt över att vara varbergare och idag är jag extra stolt när jag får inviga belysningen av strandpromenaden. I början av 2008 sade kommunfullmäktige sa ja till min motion om belysning och redan idag står vi här för att se resultatet.

Strandpromenaden är en populär och betydelsefull del av Varbergs identitet. Belysningen kommer att öka tillgängligheten. Jag ser framemot att fler kommer att använda vår underbara strandpromenad även efter mörkrets inbrott, jag vet att jag kommer att göra det.

Det fanns vissa farhågor när beslutet togs men jag tror att dessa försvinner när man ser hur fint det blev. Belysningen är en diskret och energieffektiv ledbelysning. Ljuset riktas nedåt för att vi ska kunna fortsätta att beundra stjärnornas sken. Samtidigt kommer lampornas ljus att göra att vi kan känna oss lite mer trygga, och vi kommer att kunna se åt vilket håll vägen bär oss.

Vi har många att tacka för att det här idag blir verklighet, vi har ljusgruppen som har bestått av Rune Österberg från gatuförvaltningen, Eva Eriksdotter från kultur- och fritidsförvaltningen, Maria Söderlund från stadsbyggnadskontoret och Bengt Sunesson från Varberg Energi AB.

De har haft i uppgift att arbeta fram ett förslag på ljussättning. Till sin hjälp har de bland annat haft unga belysningstekniker från Ljushögskolan i Jönköping dessa har tagit fram förslag bland annat vad det gäller den effektbelysning som vi kommer att kunna se. Jag vill även passa på att uppmärksamma Markteknik som gjort allt markarbete och Norrlys varifrån lamporna kommer. En tanke även till alla övriga som på något sätt varit delaktiga i detta projekt.

Turismen är viktig för Varberg och jag är helt säker på att det inte bara kommer att vara vi varbergare som uppskattar att vi har fått belysning på strandpromenaden. Idag inviger vi belysningen mellan Ringvägen och Simstadion. Vem vet, i framtiden kanske vi har belysning hela vägen ända fram till Kåsa, vilket var min önskan när jag skrev motionen.

Men som sagt, det är underbart att få stå här ikväll och få äran att inviga denna belysning. Vi politiker har ofta en tendens att bli alltför långrandiga därför ska jag inte säga mer. Kultur och Fritid har arbetat fram ett späckat program vad det gäller Kultur dag och natt så här finns mycket kvar att se ikväll. Jag tror inte att det bara är jag som längtar efter att se resultatet. Så med dessa ord och med fyrverkerier från Linders förklarar jag belysningen av strandpromenaden invigd.Ordet är fritt i HN 24okt-09

Stödboendet är inte planerat som institution.

Jag tycker att Gerd Johanssons kommentar i detta ämnet hade en mycket sympatisk inledning . Hon nämner där att det Tvååkersborna har emot boendet är storleken på boendet. Inte minst för de boendes egna trivsel.
Då kan man ju dra den slutsatsen att tvååkersborna i övrigt tycker det är ok. Jag hoppas att det är så.

För det första vill jag säga att det är ju inte planerat för en institution utan egna lägenheter . Vitsen med att det är av den planerade storleken är förmodar jag behovet men också den ekonomiska verklighet som vi lever i . Den kompetenta personalen kommer då att kunna användas på ett effektivt sätt för att stötta dom personerna som bor i lägenheterna.

Det är inte konstigare än att t ex omsorgsboende som t ex på Skansgatan eller på Breared eller nere vid Apelviken just ligger samlade för att det ska bli mer ekonomiskt att kunna serva människorna där mer effektivt med en samlad personalstyrka.

Visst kan vi tycka att det vore idylliskt med ett boende här och ett där men tyvärr blir det naturligtvis dyrare.

Sedan är det ju inte ovanligt att vi i Varberg bor nära varandra det gör vi både på Sörse, Håsten eller Brunnsberg tex. Och det går i regel mycket bra.

Min förhoppning är att boendet snart kommer att kunna byggas .Och jag har den positiva förväntan att jag tror att det kommer att bli över förväntan bra även för positiva Tvååker.

Kerstin Hurtig (KD)


Liliths motion om belysning av strandpromenaden blir verklighet

Upplyst strandpromenad för ökad tillgänglighet

Den 24 oktober invigs belysningen på strandpromenaden.

Den 16 januari 2008 tog kommunfullmäktige beslut om att strandpromenaden ska få belysning. Sträckan mellan Simstadion och Ringvägen ska lysas upp på kvällar och nätter och under den mörkare årstiden. Belysningen ska öka tillängligheten på strandpromenaden.

Efter beslutet i kommunfullmäktige tillsattes en arbetsgrupp, med representanter från gatuförvaltningen, kultur- och fritidsförvaltningen, stadsbyggnadskontoret och Varberg Energi AB, som skulle arbeta fram ett förslag på ljussättning.

Invigning
Invigningen av den nya belysningen på strandpromenaden sker vid Simstadion lördagen den 24 oktober klockan 18.45. Invigningstalare är Lilith Svensson (kd), ledamot i kommunfullmäktige.

Under invigningen kommer fyrverkerier att avfyras.

Välkomna!


Sträckan är 520 meter och belysningen består av 37 stycken låga pollararmaturer. Detta kompletteras med effektbelysning av klippor, staket och buskage på sträckan närmast Ringvägen.

Sträckan är 520 meter och belysningen består av 37 stycken låga pollararmaturer. Detta kompletteras med effektbelysning av klippor, staket och buskage på sträckan närmast Ringvägen.

Källa: hämtat från Varbergs kommuns hemsida

RSS 2.0