Ett år senare är det snart dags att fatta beslut om belysning av strandpromenaden

Den 16 januari 2007 lämnade undertecknad in en motion angående belysning på strandpromenaden. Under året har motionen behandlats av olika remissinstanser i kommunen och nu är det snart dags att fatta beslut i kommunfullmäktige. Som det i nuläget ser ut lutar det mot att det kommer att bli belysning mellan simstadion och ankaret. Självklart ser vi Kristdemokrater detta som positivt men vi hoppas ändå att beslutet i kommunfullmäktige kommer att uppfylla hela motionens intention dvs. att belysa hela vägen från fästningen ända fram till Kåsa.

Det finns goda anledningar att belysa hela sträckan. Vid Kåsa ligger Varbergs kurort hotell & Spa, ett hotell med ca 120 rum, dessutom ligger det bakom hotellet ett ganska stort bostadsområde. Belysning hade varit till nytta för många människor. Den trygghetsundersökning som genomfördes i Varbergs kommun under 2006 visar att strandpromenaden, i förhållande till andra platser i kommunen, uppfattas som otrygg. Planeringskontoret anser att det är troligt att fler människor skulle söka sig till strandpromenaden om denna var belyst. Ju fler som cyklar eller promenerar desto färre tar bilen vilket är positivt med tanke på den klimatdebatt som just nu förs.

I diskussionen för belysningens vara eller icke vara har framförts att belysningen kan komma att förstöra värdefull kulturmiljö, planeringskontoret anser att detta inte behöver vara fallet. Snarare kan en väl anpassad belysning (vilket även är intentionen i motionen där det står ?Självklart är det viktigt att belysning och armatur anpassas till rådande kulturmiljö?) förhöja värdena längs sträckan.

Även Marknad Varberg är positiva till att strandpromenaden belyses. I ett yttrande den 8 januari 2007 har man uttalat sig om att man ser mycket positivt på att belysa strandpromenaden, även här påpekar man betydelsen av att belysningen anpassas till miljön.

Och jag vill avslutningsvis än en gång betona att Kristdemokraterna inte vill ha en traditionell gatubelysning längst med strandpromenaden, vi vill ha en belysning som är väl anpassad till den rådande miljön.

Lilith Svensson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0