Svar på insändare

I dagens HN (ej på nätet) finns en insändare från Owe Svensson där han efterfrågar svar från alliansens halländska riksdagsmän för tredje gången (tyvärr) om svar på varför "pensionärer ska straffbeskattas". Som ersättare till riksdagen för Kristdemokraterna har jag skickat ett svar till Hallands nyheter, jag hoppas att svaret kommer in omgående. Nedan kan du läsa svaret:

Pensionärer blir inte straffbeskattade
Jag vill börja med att be om ursäkt till Owe Svensson för att han har fått vänta på svar från Alliansen och hoppas han tycker att det är okej att jag, som är ersättare till Riksdagen, svarar.

Från att jobbskatteavdraget infördes har det talats om det orättvisa i avdraget vad det gäller pensionärer. Jag vill hävda att pensionärer inte blir straffbeskattade. Det är ingen som har höjt skatten för pensionärerna, den har till och med minskat efter valet. Alliansen gick till val arbetslinjen och det är arbetslinjen som man nu genomför.

Att arbeta medför vissa kostnader. I 12 kapitlet 1 § Inkomstskattelagen står det visserligen att utgifter för att förvärva eller bibehålla inkomster ska dras av men många av de kostnader som följer av arbete får de facto inte dras av. Har din arbetsgivare krav på att du ska ha särskilda kläder på dig får du inte dra av dessa, inte heller får du dra av de kostnader som är mindre än 8 000 kronor för resor till och från arbetet (höjs till 9 000 kronor nästa år). Inte heller får du göra avdrag för avgiften till A-kassan. Om du har kostnader som får dras av t.ex. viss skyddsutrustning, om du använder din egen telefon i tjänsten, om du ska stå för verktygen själv etc. får du endast avdrag för den del som överstiger 5 000 kronor. Av avdraget får man som bekant tillbaka själva skatteeffekten dvs. ca 30 %. Så har du övriga utgifter som du får dra av på till exempel 6 000 kronor så får du tillbaka ca 300 kronor. Det kostar att arbeta.
 
Jobbskatteavdraget är en bra lösning för att göra det mer lönsamt att arbeta. Det får inte vara så att du förlorar pengar på att gå från A-kassa till arbete.

De som är pensionärer får ett större jobbskatteavdrag än ”övriga arbetare”. På en arbetsinkomst på 10 000 kronor i månaden får en som är född tidigare än 1937 betala 438 kronor , en som är född mellan 1938-1943 betala 793 kronor och den som är född efter 1944 får betala 1 641 kronor  i skatt på samma inkomst (skattetabell 31). Pensionärer får alltså betala mindre skatt än andra på inkomst av förvärvsarbete. Detta beror på det förhöjda grundavdraget samt det högre jobbskatteavdraget.

Pensionärerna får också, liksom andra, del av de förbättringar som gjorts vad det gäller fastighetsskatten och den höjda skiktgränsen för att betala statlig inkomstskatt.

Vi måste hålla fast vid arbetslinjen. Arbete stärker Sverige och ger högre pensioner åt Sveriges pensionärer för det är ju så att arbete och välfärd är väldigt tätt sammanflätade med varandra.

Lilith Svensson (KD)

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0