Höj garantipensionerna!

Göran Hägglund, Maria Larsson och Mats Odell skriver om garantipensioner på DN debatt.

Nedan kan du läsa ett utdrag från artikeln:


Kristdemokraterna driver för närvarande en kampanj under temat "Ett schystare Sverige". Ett schystare Sverige måste definitivt ha de äldre kvinnorna i åtanke, givet den uppenbara oförrätt de utsätts för.

Vi kristdemokrater har en tydlig strategi för att förbättra de äldres situation. Först gäller det att få i gång jobben så att en stark ekonomisk utveckling skapas. Då ökar resurserna för välfärdssatsningar, och pensionerna stiger på grund av de kopplingar som finns mellan den ekonomiska utvecklingen och pensionsnivåerna. Prognosen visar nu också på rekordstora höjningar av ålderspensionerna under kommande år.

Parallellt med detta har vi tagit initiativ till en långsiktig omställning av äldrepolitiken. Huvudinriktningen är att äldre personer och deras anhöriga ska kunna lita på att de erbjuds en värdig omsorg och en omvårdnad av hög kvalitet. Särskilt fokus ligger på de sköraste individerna, de som kan ha svårigheter att göra sina röster hörda. Exempel på regeringens hittills genomförda äldrepolitik är stimulanspengar på 1,35 miljarder kronor per år för att öka kvaliteten inom äldreomsorgen, ekonomiskt stöd för byggande av äldreboenden, utredning för att införa en värdighetsgaranti för vård och omsorg och för att kunna göra ett fritt val av hemtjänst och boende samt förbättrat bostadstillägg.

Trots många genomförda åtgärder och trots den förbättring som pensionärer som grupp kommer att få kommande år återstår mycket arbete att göra. De automatiska höjningar som kommer de närmaste åren och de övriga åtgärder regeringen genomför, blir detta ett viktigt tillskott utifrån ett jämställdhets- och fördelningspolitiskt perspektiv.

Nästa steg måste därför vara att ekonomiskt stärka situationen för dem med lägst pension, som ofta är kvinnor över 75 år. Höjda garantipensioner är därför ett krav som vi kommer att fortsätta driva. Vi kommer att arbeta för att det ska bli också regeringens politik i god tid innan valet 2010.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0