Brev från Alliansens partiledare till svenska folket:

Till svenska folket.

Tack för förtroendet,

Ett år har gått sedan svenska folket röstade fram alliansregeringen. Nu förverkligar vi det som
väljarna röstat för.

Allians för Sverige vann väljarnas förtroende med löfte om att hantera problem som människor
upplever i sin vardag. Vi berättade vad vi ville göra. Sätta Sverige i arbete. Fokusera på kvalitet i
viktiga välfärdsverksamheter. Rusta ett rättsväsende som slutade att tolerera våld och brott.
Vi gav svar på hur vi ville göra det. Vi gav också svar på med vilka vi ville göra detta. En historisk fördjupning av den borgerliga samverkan och framväxten av Allians för Sverige ledde till att vi bara hade ett enda trovärdigt regeringsalternativ i valet 2006 ? byggt på ett gemensamt valmanifest och en väl genomarbetad politik.
Vi sade vad vi ville göra, hur vi ville göra det och med vilka vi ville göra det.

Nu gör vi det.

Allians för Sverige lovade att minska utanförskapet genom att återupprätta arbetets värde och genom fler och växande företag.

Det löftet är nu steg för steg på väg att förverkligas. Jobbavdragets första steg innebar mer pengar i hushållskassan för en vanlig LO-familj. Snart kommer nästa steg ? med ytterligare lättnader för dem som behöver det mest. Fler än 10 000 långtidsarbetslösa ? ungdomar, invandrare, personer med funktionshinder ? har kommit in på arbetsmarknaden med hjälp av nystartsjobb. I början av juli infördes de instegsjobb som gör det möjligt för nyanlända invandrare att kombinera arbete med språkundervisning och handledning. Nu öppnar vi nya vägar till arbete genom att långtidsarbetslösa socialbidragstagare erbjuds en jobb- och utvecklingsgaranti. Genom avdragsrätt för hushållstjänster vill vi ytterligare underlätta för företag att starta, stanna och växa här i Sverige. Flera reformer har genomförts för att underlätta för företagande. Avskaffande av förmögenhetsskatten, förlängd momsinbetalningsperiod och stoppade planer på medfinansiering i sjukförsäkringen några exempel som gör det lättare att starta och driva företag i Sverige.

Kvaliteten i välfärden skulle öka.

Det löftet ser vi nu ta form. Resurser har tillförts för en verklig vårdgaranti, bättre kvalitet i sjukvården och äldreomsorgen, fler äldreboenden och ett fritt val för äldre. Tillgängligheten till sjukvården och mångfalden inom vården förbättras. Vi skapar en skola med fokus på kunskap och arbetsro. Kvalitetsgranskning av skolan införs och vi satsar på lärares fortbildning, på forskning och högre utbildning. Vi tar nu också de första stegen mot en ny
gymnasieskola samt tidigare och mer rättvisa betyg. Det föreslagna vårdnadsbidraget gör att barnfamiljer får större frihet att planera sin vardag. Jämställdhetsbonusen kommer att uppmuntra pappor att ta större ansvar för barnen samtidigt som det underlättar kvinnors kontakt med arbetsmarknaden.

Människors trygghet i vardagen skulle öka.

Därför har rättsväsendet redan i år tillförts betydligt mer resurser än förra året. Det öppnar för vad vi lovat i fler poliser och bättre brottsbekämpning. Samtidigt stärker vi rättigheterna för brottsoffer och insatserna mot kvinnovåld. Steg för steg för vi Sverige i riktning mot att bli ett land där svensk lag gäller lika för alla ? i hela landet.

Mycket har gjorts, men mycket mer behöver göras. Vi har tagit några första steg för att ta ned det svenska utanförskapet ? och fler får också jobb. Arbetslösheten sjönk markant i juli till 3,7 procent, jämfört med 5,2 procent för ett år sedan. Antalet arbetslösa har minskat med nästan en tredjedel på ett år. Det är bra och viktigt. Men det räcker inte. Vi måste fortsätta driva en politik som gör det mer lönsamt att arbeta och driva företag, som gör att fler får jobb och som gör att fler vill anställa.

Fyra större initiativ har också tagits för att formulera en politik som inte bara är tänkt att lägga en viktig grund för att utveckla Allians för Sverige med sikte på valet 2010, utan som har bäring på hela det svenska samhället:

1. En långsiktig strategi för att ta till vara globaliseringens utmaningar.
I en utveckling där vår del av världen utmanas av de växande ekonomierna i Asien är detta den
avgörande frågan om vi ska klara jobben och välfärden.
2. En miljöpolitik som inte står i konflikt med tillväxt och jobb.
Miljöfrågan kräver ett kraftfullt gemensamt arbete såväl inom EU som inom Sveriges gränser. Sverige ska vara pådrivande i att minska utsläppen av växthusgaser.
3. En fortsatt förnyelse av välfärdspolitiken.
En växande och allt äldre befolkning ställer höga krav på välfärden. Därför måste vi fortsätta arbetet med förbättrad tillgänglighet, kvalitet och valfrihet inom sjukvård och äldreomsorg. Vi vill satsa
ytterligare på skolan och den högre utbildningen.
4. Fortsatt kamp mot utanförskapet.
Vi måste på bred front fortsätta att angripa utanförskapets orsaker och symptom; bristen på jobb, rädsla för brott eller den otrygghet som springer ur brister i välfärden.
Ett år har gått sedan valet. Vi vet att samarbete och framtidstro leder till resultat. Vi vann väljarnas förtroende som en Allians för Sverige, för fler jobb och fler växande företag som kan grundlägga en bättre välfärd. Nu gör vi det vi har lovat ? och det arbetet blir vår utgångspunkt då vi på nytt söker väljarnas förtroende i valet 2010.

Fredrik Reinfeldt
Maud Olofsson
Jan Björklund
Göran Hägglund
www.alliansforsverige.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0