Kommunfullmäktige antog skolplanen. Kristdemokraterna väldigt nöjda!

Så här lät det ungefär under fullmäktigedebatten från vår sida. Vill du höra alltsammans gå in på www.varberg.se så hittar du under mappen politik hela sammanträdet.


Herr Ordförande och ledamöter samt övriga


Jag vill börja  med att yrka bifall till kommunstyrelsens förslag. Alltså att vi antar BUNs förslag till skolplan daterad 17 september 2007.


Vi kristdemokrater har verkligen aktivt deltagit i framtagandet av denna skolplan. Vi ser med stolthet på den skrivning som finns i handlingarna i dag. Ett gott samarbete i Alliansen i Varberg


Ett hus som vill stå stabilt byggs ju ordentligt från grunden. Där har vi ju de nationella styrdokumenten såsom skollag och läroplan, som ju särskilt framhåller betydelsen av en värdegrund och kulturtradition som vi skall slå vakt om.


När det gäller den lokala skolplanen  vill vi understryka betydelsen av utvärdering. Att F9 skolans utvärdering fortsätter som planerat.

Betydelsen av att rektorer och lärare får vara det ledarskap som varje elev och förälder måste ha. Att lärare får vara auktoriteter utan att behöva vara auktoritära, att alla i skolan skall kunna känna glädjen i skolarbetet som präglas av lusten att lära ut och att lära sig.


När det gäller de tre prioriterade områdena:


Återigen med tanke på att börja från grunden, så vill jag ta de tre områdena i en annan ordning och börja med den ökade valfriheten för familjerna som den mest grundläggande. Vi är mycket glada över att vi nu bryter det socialistiska överstatliga styrningen av föräldrarna till att på självbestämmande kommunal nivå kunna stödja föräldrarna. Vi pratar ju om betydelsen av ledarskap och vem är barnens första och viktigaste ledare om inte föräldrarna är det. Vi skall ge dom verktyg och stöd för att kunna ta på sig ledartröjan och känna att dom är bäst för barnen. För detta krävs mer tid tillsammans och det kommer snart en sådan valmöjlighet i alla fall för den första småbarnstiden.


Punkt två innebär en påbyggnad  eller en naturlig fortsättning  genom ett gott samspel mellan föräldrar hemmet och skolans värld. Här kommer folkhälsoperspektivet in med allt det innebär, Arbete med värdegrundsarbetet fortsätter. Det handlar om att lära för livet, eller varför inte kalla det för LIVSKUNSKAP.

Barnen måste få studiero, känna trygghet och respektera andra och därmed hamnar man på punkt ett, nämligen det skolan skall göra, ge undervisning och goda kunskaper inför framtiden.


Som sagt, med stor glädje ett kristdemokratiskt bifall till KS förslag till ny skolplan


Roger Kardemark
Gruppledare


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0