För en schystare skola- Varberg jobbar vidare med Värdegrundsarbetet!

En halv miljon kronor även 2008 som extramedel till Värdegrundsarbetet.


- En ny lärarutbildning och en ny skollag ska ge alla lärare bättre stöd i att hantera konflikter med och mellan elever. Våld i skolan är ett inte ett nytt problem. Men på grund av ointresset från den tidigare socialdemokratiska regeringen har problemet fortsatt att växa. Nu tar vi krafttag för att ge lärarna det stöd de behöver för att möta skolans verklighet.

Under senaste tiden har det varit ett ökande antal anmälningar till Arbetsmiljöverket om våld i skolan.

- Det har länge varit känt att ordningsproblemen är omfattande på många svenska skolor. I en underökning som Lärarförbunden gjorde för ett par år sedan konstaterades att sex av tio lärare var osäkra på vilka befogenheter de har för att säkra ordningen och arbetsron i skolan.

- Socialdemokraterna har under många år motarbetat alla förslag som syftat till att skapa tydligare regler för ordning i skolan. Genom att ha blundat för verkligheten bär de en del av ansvaret för den nu rådande situationen.

- Kristdemokraterna och övriga i Alliansregeringen arbetar nu på bred front för att komma till rätta med problemen. Förändringar i lärarutbildningen ska genomföras och en ny skollag håller på att tas fram. Dessutom anser vi att regeringen omedelbart genom en ändring av examensmålen för lärarutbildningen ska göra konflikthantering till ett obligatoriskt inslag i utbildningen.

- Ordningsfrågor tillhör inte gårdagen. Det är inte bakåtsträvande att tala om arbetsro och ordning i klassrummen. Den oordning som härskar idag innebär att eleverna inte kan tillgodogöra sig tillräckliga kunskaper. Framför allt är det de svagaste eleverna som drabbas.

Vi är därför väldigt nöjda med att även under 2008 kunna använda en extra halvmiljon till att driva det viktiga värdegrundarbetet. Det gäller helt enkelt att minska på bråk och allt som stör möjligheten att plugga i lugn och ro. Det gäller att visa barn och ungdomar vikten av goda värderingar. Ord som hänsyn, respekt och solidaritet måste återvinna sin betydelse i skolans värld.
Ett ökat samarbete mellan skolan och hemmet
är oerhört viktigt. Hemmet är den plats där man allra först överför viktiga och sunda värderingar, där samtalen runt köksbordet är platsen där barnen lär sig att inte använda våld. Därför måste alla föräldrar på olika sätt få bli uppvärderade i sin roll som föräldrar och få det stöd man ibland så väl behöver..

Vill Du läsa mer Gå in på  www.schystare.se      så kan Du bland annat läsa mer om vår skol o familjepolitik.

Roger Kardemark (kd)
Gruppledare

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0